December 18, 2011

„Metamorfoza unui vis“, lansată la Biblioteca Judeţeană


„Metamorfoza unui vis” (editura Ex Ponto), o monografie a teatrului de animaţie constănţean a fost lansată sâmbătă, la aniversarea a 55 de ani de la punerea în scenă a primului spectacol de teatru de păpuşi la Constanţa. Volumul poartă semnătura secretarului literar al Teatrului de Stat Constanţa, Anaid Tavitian.
Lansarea a reprezentat fără îndoială unul dintre cele mai importante evenimente ale agendei culturale tomitane de la finele acestui an. Aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” a fost plină sâmbătă de oameni care au ţinut astfel să-şi exprime aprecierea pentru cariera de peste un sfert de veac a lui Anaid Tavitian în sfera culturală constănţeană.
Invitaţii autoarei la lansare au fost publicistul Costache Tudor, jurnalista Steliana Bajdechi, conf. univ. dr. Constanţa Călinescu, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret Constanţa, Lică Gherghilescu, rolul de moderator fiind asumat de bibliograful Corina Apostoleanu.
Discursul unanim al celor care au luat cuvântul s-a centrat în special pe relevanţa culturală a teatrului de animaţie constănţean pentru comunitate şi nu numai, subliniind concomitent şi meritele incontestabile ale aportului lui Anaid Tavitian la consolidarea acestei zone culturale. Teatrul de păpuşi constănţean fiind calificat drept un ambasador al teatrului de animaţie românesc.
Prietenă veche a autoarei, publicista de origine armeană Arşaluis Gurău a ţinut să expună celor prezenţi parcursul profesional al acesteia, pentru a sublinia astfel expertiza omului de cultură Anaid Tavitian pentru a semna o lucrare de asemenea amploare.
Volumul „Metamorfoza unui vis” este „un jurnal sentimental”, aşa cum mărturiseşte autoarea, o incursiune necesară în periplul de peste jumătate de secol al teatrului de păpuşi de la malul mării, filmul transformării, chiar şi tehnice, a acestuia de la înfiinţare până în prezent. Cartea este totodată un elogiu adus tuturor celor care au contribuit la definirea destinului teatrului de păpuşi la Constanţa.
Vorbitorii au dorit să statueze faptul că teatrul de păpuşi nu este un segment al dramaturgiei consacrat exclusiv copiilor, ci dimpotrivă, el se adresează în egală măsură şi adulţilor. Teatrul de păpuşi este un mijloc la îndemână pentru „reîntoarcerea necesară la copilărie”, afirma conf. univ. dr. Constanţa Călinescu, cea care a dat girul acestui volum semnându-i prefaţa.
Cuvintele pline de căldură şi gratitudine adresate de câteva persoane din public au emoţionat-o vizibil pe autoare care a lăsat să-i scape o lacrimă de bucurie.
Cu modestia sa aproape proverbială, Anaid Tavitian a adresat câteva cuvinte celor veniţi sâmbătă să o susţină, mulţumindu-le pentru gândurile frumoase şi pline de încărcătură, dar şi pentru susţinerea acordată de-a lungul anilor pentru perpetuarea vieţii culturale constănţene. „Vă iubesc pentru că mă lăsaţi să fiu în continuare copil! (...) Sper să duceţi mai departe teatrul de păpuşi constănţean şi să sărbătorim împreună centenarul acestuia”, a conchis autoarea.
Lansarea s-a încheiat cu întreaga asistenţă în picioare, aplaudând minute în şir, lucru care, din nou, a pus-o pe Anaid Tavitian în postura dificilă de a-şi stăpâni emoţiile. Ulterior, aceasta şi-a răsplătit publicul cu o sesiune prelungită de autografe.