December 18, 2011

Pagini din diplomaţia demitizată a României

Weekend-ul care tocmai a trecut a fost plin de evenimente editoriale la Constanţa. Sâmbătă, în sala Senatului Universităţii „Ovidius” a avut loc lansarea celui de-al treilea volum din seria „Pagini din diplomaţia României”, coordonată de prof.univ.dr. ambasador Ion M. Anghel, reprezentant al Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România.
Volumul, de peste 1.000 de pagini, conţine scrieri purtând semnăturile unor universitari şi diplomaţi de carieră români care surprind viaţa diplomatică românească din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial până aproape de zilele noastre. Lucrarea, bazată în mare măsură pe mărturii ale diplomaţilor români, este o lucrare de real prestigiu ştiinţific, oferind cititorilor avizaţi, dar nu numai, o analiză critică şi pertinentă a activităţilor diplomaţiei române de la mijlocul secolului trecut, până în prezent.
Maniera de expunere a vieţii diplomatice autohtone propusă de prof. Ion M. Anghel este una frecvent evitată de colegii săi. Acesta vorbeşte fără menajamente despre standardele scăzute ale corpului diplomatic de astăzi, scoţând în evidenţă cu o urmă de cinism, faptul că mulţi dintre cei care aleg în prezent o carieră diplomatică o fac, frecvent, cu gândul la privilegiile legislative, ignorând aproape exigenţele aptitudinale.
Cartea pe care o propune fostul reprezentant al României peste hotare aduce unele elemente inedite cum ar fi de exemplu demitizarea diplomaţiei „etalon” a României din perioada interbelică.
Lucrarea pune pe tapet şi seria consecinţelor aderării ţării noastre la unele organizaţii şi tratate internaţionale.
Seria „Pagini din diplomaţia României” este un proiect editorial ştiinţific ce urmează întrucâtva modelul iniţiat de celebrul diplomat american, membru al grupului Bilderberg, Henry Kissinger, în lucrarea „Diplomaţia”.