February 04, 2012

Toate drumurile (naţionale) se înfundă în "Iadul Alb"


Mă revoltă ştirile care inundă ecranele televizoarelor zilele acestea. „Autostrada A2 şi n drumuri naţionale sunt închise”... la asta se rezumă laitmotivul jurnalelor de ştiri. După două săptămâni de când ninge şi în care meteorologii şi-au făcut datoria de a avertiza că vor urma fenomene meteo mai mult sau mai puţin extreme (ninsoare în februarie – auzi grozăvie!!!), autorităţile şi drumarii sunt încă luaţi prin surprindere de „Iadul alb”. Mă revoltă să aud că acele simulacre de autostrăzi pe care le avem şi drumurile naţionale sunt încă închise, întrucât nu s-a reuşit deszăpezirea lor, cu toate că nu mai ninge de două zile! Ce se întâmplă? Nu a nins totuşi cu lopata, cum se spune, dar cu toate astea, doi fulgi de zăpadă au fost de ajuns, din nou, să blocheze măcar trei-patru judeţe din ţară. Plătim nu ştiu câte taxe de drum, roviniete, taxe de pod şi autostradă, dar unde se duc aceşti bani? Răspunsul a venit întotdeauna prompt: „Banii sunt folosiţi pentru întreţinerea drumurilor şi autostrăzilor”. Bun, în acest caz mai am o întrebare: ce presupune această întreţinere a drumurilor care pare să înghită banii românilor cu atâta lăcomie? Drumurile, fie ele judeţene, naţionale sau europene sunt pline de fisuri asfaltice şi gropi care ne deteriorează maşinile. Autostrada, impropriu numită aşa, pare să fie practicabilă numai toamna şi primăvara (dacă nu se impune şi atunci închiderea ei din cauza vreunei tamponări). Vara este aproape imposibil să circuli pe autostradă din cauza coloanelor interminabile de maşini, iar iarna, este de ajuns să ningă două ore şi, imediat CNADNR va instala semnul „Închis” la capătul autostrăzii.

La noi ca la nimeni
Cei responsabili de aşa zisa întreţinere a drumurilor încasează banii la termen, dar uită să ofere în schimb şi serviciile pentru care li se taie facturi. Autorităţile abilitate în domeniu, fie ele locale, judeţene sau naţionale, aruncă pisica îngheţată ca vai de ea, de la o instituţie la alta, spălându-se pe mâini cu marca de săpun de acum arhiconsacrată „Nuedecompetenţanoastră”.
Până la clarificarea situaţiei, românii stau prizonieri ai frigului în case, aşteptând să vină zeiţa Flora (succesoarea lui Venus) care să le dea zăpăda din gospodării.