May 11, 2012

Paradise Lost, back to the roots prin ultimul album „Tragic Idol”

Una dintre marile surprize ale anului 2012, în materie de muzică, vine din partea britanicilor de la Paradise Lost.


Pe 23 aprilie, rockerii au lansat „Tragic Idol”, cel de-al 13-lea album de studio al trupei, produs de Century Media Records. Materialul discografic conţine zece piese în consacratul stil gothic metal de cea mai pură esenţă. Primul extras pe single de pe acest LP a fost „Honesty in Death”, melodie primită cu foarte mult entuziasm, mai ales în rândul fanilor cu state vechi.

Vocile care au recenzat noul single şi albumul celor de la Paradise Lost nu s-au zgârcit deloc cu laudele, ajungându-se chiar la argumente hiperbolizante, impresia generală fiind aceea de back to the roots a formaţiei. Elementul care a frapat, a fost sound-ul promovat pe „Tragic Idol”, care aduce aminte de alte producţii discografice emblematice pentru istoricul trupei, lansate la mijlocul anilor ’90 „Icon” şi „Draconian Times”.  

În anii 2000, ne aducem aminte de albumele „Gothic” (2007) şi „Faith Divides Us – Death Unites Us” (2009) ca momente importante în parcursul discografic al celor de la Paradise Lost. Deşi aceste două LP-uri n-au însemnat sub nicio formă coborârea ştachetei, tendinţa de ameliorare a sound-ului pentru a-l aduce în ton cu vremurile, nu a fost prea gustată de fani.  

Totuşi, în mod neaşteptat pentru mulţi, prin full-length-ul „Tragic Idol” Paradise Lost a redevenit trupa iconică ce a influenţat stilul unor întregi generaţii de rockeri din toată lumea. Chiar şi recenzorii avizaţi au recunoscut că este aproape imposibil de sesizat vreo imperfecţiune în modul în care a fost conceput albumul şi fiecare piesă în parte.


În ciuda tuturor aprecierilor pe care le-a primit, „Tragic Idol” nu este neapărat genul de album pe care să-l treci instantaneu pe lista de all time favorites. LP-ul este mai mult o continuare – necesară după opinia multora – a ceea ce trupa obişnuia să ofere publicului în anii ’90.

Tracklist album:

1."Solitary One"
2."Crucify"
3."Fear of Impending Hell"
4."Honesty in Death"
5."Theories from Another World"
6."In This We Dwell"
7."To the Darkness"
8."Tragic Idol"
9."Worth Fighting For"
10."The Glorious End"