June 03, 2017

Quick thought

Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie mi se pare atât de sinistru să spui „să-ţi trăiască“ la naşterea unui copil. 

În spatele acestor cuvinte, aparent banale, parcă se ascunde un „da, mişto, ai un copil, sper să ţină, să nu te trezeşti că moare...“ Fuck!!! Adică se întâmplă ceva nasol dacă pur şi simplu îi spui „să fie sănătos“, „să te bucuri de el“ or whatever, dar nu „să-ţi trăiască“?!

Am căutat să aflu de unde vine sintagma, dacă e un fel de formulă „magică“ ce a emanat din folclorul românesc or some shit. Nu am găsit nimic. Dar totuşi, formula mă duce cu gândul la vremurile de acum sute de ani, când medicina nu era nici pe departe avansată, femeile năşteau acasă, cu moaşe etc, iar şansele ca acel copil să nu supravieţuiască erau, într-adevăr, semnificativ mai mici şi avea sens să-i urezi omului... „să-i trăiască“. Dar acum, în 2017, de ce? De ce să foloseşti formula asta arhaică şi sinistră sau sinistru de arhaică?

De fapt, dacă iau în calcul controversa asta actuală privind vaccinarea nou-născuţilor şi faptul că există înspăimântător de mulţi părinţi care nu vor să-şi vaccineze copiii de teama nu ştiu cărui mit urban, da, aveţi dreptate să le uraţi „să le trăiască“...